Lesions condrals

Lesions condrals articulars

Les lesions del cartílag articular segueixen presentant en el moment actual un autèntic repte terapèutic. La seva complexa ultraestructura composta fonamentalment per un entramat de fibres col·làgenes, proteoglicans i cèl·lules denominades condròcits, li proporcionen la capacitat d’amortir i absorbir els impactes.

Aquest teixit és aneural i avascular, per la qual cosa no té cap capacitat de cicatrització quan s’ha produït una lesió. Tanmateix, l’intent en el tractament d’aquestes lesions serà aconseguir un teixit de cicatrització que sigui el més semblant possible al cartílag original.

rodilla

Habitualment, el teixit de cicatrització que s’obté després d’aplicar la majoria de tractaments s’anomena fibrocartílag, que tot i que s’assembla al cartílag hialí original, no presenta les mateixes propietats mecàniques.

Símptomes lesions condrals del genoll:

Els símptomes d’una lesió condral produïda com a resultat de la lesió del cartílag articular no es presenten amb la prominència d’un esquinçament del lligament creuat anterior o un esquinçament d’un menisc. Els símptomes comencen de forma lleu i progressiu amb el temps.

Una vegada apareixen, inclouen:

  • Inflamació intermitent.
  • Dolor associat amb la marxa perllongada o pujar escales.
  • Sensació de fallida brusca quan està sotmès a pes.
  • Sorolls durant el moviment.

El diagnòstic d’una lesió condral pot ser difícil. Moltes vegades un genoll inflamat pot oferir un examen normal. Les tècniques d’imatge com la radiografia, la ressonància magnètica o un examen per via d’una artroscòpia poden determinar si hi ha pèrdua del cartílag disminuint l’espai entre les superfícies òssies.

Tractament no quirúrgic:

La degeneració del cartílag articular generalment es tracta sense cirurgia. Es recomanen exercicis específics per enfortir els músculs que envolten l’articulació.

Existeixen medicaments que es poden prendre pels símptomes associats amb les lesions condrals. Però, donat que el creixement de nou cartílag no és possible, aquests medicaments no curen,  només poden permetre portar una vida més activa i un alleujament del dolor.

Tractament quirúrgic:

En els darrers anys no s’han produït avanços en el tractament quirúrgic per solucionar els defectes del cartílag articular. Actualment existeixen múltiples tècniques descrites pel tractament de les lesions condrals. Cada una d’elles té avantatges i també inconvenients. Així doncs, el fet d’escollir una o altra dependrà de múltiples factors com la mida de la lesió, la localització (zona de càrrega o no) i l’edat del pacient tenint present el seu grau de demanda funcional.

Els que s’utilitzen amb més freqüència pel tractament dels defectes condrals són: el rasurat i les micro fractures.

http://www.eduscopi.com/comunicaciocientifica/

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s